A szervezet 7 mirigye

Pin it

A szervezet hét mirigye az az energiaközpont, melynek működése szabályozza az energiaáramlást. Ezek a mirigyek fontossági sorrendben a következők.

A nemi mirigyek a férfiaknál a prosztata és a here a petefészek, a méh, a hüvely és a mell a nőknél. Ezek a mirigyek választják ki a hormonokat, felelősek a szexuális energiáért, a nemi reakciókért és a szaporodásért. Gyakran a nemi mirigyet „kemencének” is nevezik, mert ott rejlik a „tűz” vagyis az energiatermelő, amely a többi mirigyet táplálja. E mirigyek együttesét „A lényeg házának” nevezzük.

A mellékvesék a vesék csúcsán helyezkednek el. A vese, a csont, a csontvelő és a gerincvelő működését biztosítják. (A kortizon rombolja a mellékveséket, vérszegénységet és csontritkulást okoz.) E mirigyeket együttesen „A víz házának” nevezzük.

A hasnyálmirigy, amelyet „A magasabbrendűség házának” hívunk, rendkívül fontos szerepet játszik a teljes emésztőrendszer működésének, többek között a test hőmérsékletének és a vércukor tartalmának ellenőrzésében. Ha például gyenge a hasnyálmirigy, váladéka (vagyis az inzulin) a vérkeringésbe kerül, semlegesíti a vérben lévő cukrot és hipoglikémia vagyis alacsony vércukorszint lép fel. A hipoglikémiában szenvedő emberek folyton éhesek és cukrot kívánnak, s mikor ez bekerül a vérkeringésbe, serkenti a hasnyálmirigyet, ami újból cukorhiányt termel a vérben. Ez a betegség első stádiuma, s azzal fenyeget, hogy cukorbaj (diabetesz) alakul ki. Ebben az esetben pedig tönkremegy a hasnyálmirigy. Tudjuk jól, hogy minden cukorbeteg élete az inzulintól függ: az injekciók a vérben lévő glükózt semlegesítik ugyan, de nem serkentik az emésztőrendszert.

A hipoglikémia sűrűbbé és nehezebbé teszi a vért és ez nagyon kihat a vérkeringésre. A szívre nagyobb munka hárul, olyannyira, hogy a cukorbetegek nagy részének szívpanaszai is vannak. Mivel a hét mirigy egymással összefügg, a hasnyálmirigy rossz működése a mellékvesék kiegyensúlyozatlanságához vezet. Ez pedig a nemi mirigyekre és a vesére is kihat.

A csecsemőmirigy irányítja a szívet és a keringési rendszert. Ennek állapota úgy ellenőrizhető, ha két mellbimbó között egy pontot megnyomunk. Ha ez a pont lágy, ez azt jelenti, hogy a csecsemőmirigy nem működik megfelelően és nem normális a keringés sem. Ezt a mirigyet „A szív központjának” hívják.

A pajzsmirigy a sejtek anyagcseréjéről gondoskodik és irányítja a növekedést. Ezt a mirigyet „A növekedés házának” nevezik.

Az agyalapi mirigy (hipofízis) vagyis „Az intelligencia háza” irányítja az emlékezést, az intelligenciát és a gondolkodást. A koponya alapján középen helyezkedik el, ahol egy lyuknak tűnő bemélyedés van.

A tobozmirigy ,,A szellem háza”. Váladékain keresztül közvetlenül hat a többi mirigyre. A fej középen helyezkedik el, pontosan a harmadik szem helyén, s a test pszichikai és szellemi központját jelenti. Csak az ember rendelkezik ezzel a miriggyel, mert kizárólag az ember hisz Istenben és erre is vágyik. Az előérzetet és lelkiismeretet is ennek a mirigynek köszönhetjük.

Gyengeség vagy betegségre való hajlam akkor lép fel, amikor egy rendszer, vagy a mi esetünkben egy mirigy, nem rendelkezik elegendő energiával valamilyen okból. Ekkor nemcsak helyre kell állítanunk az energiaáramlás egyensúlyát, hogy ezzel leküzdjük a gyengeséget, de egyúttal stimulálni kell az energiafolyamatot annak érdekében, hogy elérje a maximális szintet.

Az energia egyensúlyba hozása és megfelelő szintre emelése a hét mirigy segítségével, s ehhez a belső taoista gyakorlatokat alkalmazni, ezt jelenti az immunrendszer taoista erősítése. Ennek köszönhetően meg tudjuk szüntetni a gyengeséget és meggyógyítani saját magunkat, miközben felsőbbrendű energiát használunk szellemi központjaik megnyitására. Azt mondják, ha valaki erős nemi mirigyekkel rendelkezik, soha nem öregedhet meg.

Forrás: http://www.fenyorveny.hu   /   www.lelekmagazin.hu

Tagged under:

Log In or Create an account