Téli Napforduló – a Nap Bakba lépésének asztrológiai pillanata

Pin it

Az év legsötétebb napját és leghosszabb éjszakáját szimbolizáló Téli Napforduló nálunk idén december 21.-én 11:45-kor következik be. A téridő pillanat vizsgálata megmutatja, általánosságban mi várható a következő három hónapban a tavaszi Napfordulóig, amely az asztrológiai újévet jelképezi.

teli-napfordulo-2016

Ha vetünk egy pillantást a Budapestre felállított képletre, azonnal szembetűnik, hogy a Bakban járó Nap éppen fordított helyzetben áll, mint a szokásos január 1.-i képletekbe (ahol mindig az IC-n találjuk, hiszen éjfélkor indul a polgári újév). Itt viszont az égbolt legmagasabb pontjára, az MC-re kerül, amely a jövőbe vetett hitet és az életcélok megerősödését jelzi. A két főtengely egy pontos kardinális kereszt kvadrátot alkot, amely a keresztcipelésre, a terhekre, és az alapvető életterületek (életút, párkapcsolat, család, hivatás) kényes egyensúlyára utal. A felkelő jegy a Kos elején található, ami küzdelmeket, harcokat, tüzes akaratot és eltökéltséget egyaránt jelez. A születés ura (Mars) a Halak legelején jár (érzelmes akarat, önfeláldozó harcosság), amely tompítja a képlet kardinalitását, és egy pontos kvinkunxot (karma-fényszöget) vet a Deszcendenshez (hivatalos társ, nyílt ellenségek). Ugyanakkor a 12. házba és ráadásul közbezárt helyzetbe kerül, ami a létező legnehezebb állás egy születés urának, hiszen nem képes aktívan cselekedni, nincs jelen, kétszeresen is el van zárva.

A Deszcendensen találjuk a Mérleg Holdat, amely azt jelzi, a téridő lelkülete ehhez a ponthoz kötődik, vagyis keresni fogjuk az egyensúlyt, és lelki békességet akkor találhatunk, ha másokra (például az emberi kapcsolatainkra, a párunkra) figyelünk oda. Ebben a házban áll a Jupiter, amely hagyományosan a Nagy Szerencse bolygója, ami azt sugallja, nagy eséllyel képesek is leszünk rá. Ugyanakkor az I. házban egy nagyon érdekes és gyakorlatilag teljesen pontos négyes konjunkció áll: Uránusz (kaotikus, robbanásszerű változások), Ceres (az otthon, a család, a haza fontossága), Sötét Hold Lilith (egy átok magunkra vétele), és Eris (drasztikusan megváltozó külső körülmények). Az Uránusz–Eris konjunkció az időszak kiemelkedő világ-fényszöge, a négy égitestből három pedig az egész 2016-os évben prominens volt, hiszen megtalálhattuk a két legfontosabb esemény, a Brexit és az amerikai elnökválasztás téridő pillanatában. Most a Sötét Hold Lilith-tel bővül a stellium, ami a hazaszeretet, a drasztikusan megváltozó külső körülmények és a kaotikus változások mellett rettenthetetlen bátorságot és az elvek melletti eltökéltséget is szimbolizála. Ez az égitest a Lilith–mítosz második mozzanatát írja le, amikor Lilith inkább önként elmegy az Édenkertből, mert képtelen elviselni Jahve megvetését és Ádám visszautasítását. Ha a Sötét Hold prominens a születési képletben, az azt jelzi, hogy a szülöttnek van ereje elmenekülni egy nehéz vagy megalázó élethelyzetből, bármekkora megpróbáltatással is jár. A négyes konjunkció az életúton nemcsak erőt ad a szükséges változtatásokhoz, hanem kellő kitartást is biztosít.

A Szűz – Halak karma-tengely szintén bezáródik a 6. – 12. házakba (a hozott karmikus képességek és a vállalt sorsfeladat „takarékra van téve”), ugyanakkor egy pontos karma-ketrecet alkotnak a Nyilasban járó Hygieával, a szent terek és tiszta élethelyzetek aszteroidájával (muszáj rendet rakni és tiszta helyzetet teremteni). A tengelyek állni látszanak, amely azért lényeges, mert bármilyen mozgó pont stacionárissá válása nagymértékben megerősíti az eredeti archetípust. Karmaasztrológiai szempontból ez azt jelenti, a téridő pillanatnak karmikus súlya van, a karma-ketrec rendteremtési igénye tehát rendkívül lényeges – ugyanakkor, mivel közbezárt jegyekben áll, egyáltalán nem könnyű megvalósítani. Összességében elmondhatjuk, domináns három hónap áll előttünk…
Ami még lényeges: a jövőnket gyökeresen és okosan alakíthatjuk át (Plútó–retrográd Merkúr a X. házban); a nehézségek a politikai-ideológiai közegben, vagy külföldről jönnek (Szaturnusz a Nyilasban a 9. házban; váratlan, szokatlan, és főleg rejtőzködő pénzügyi-gazdasági szövetségek köttethetnek (Vízöntő Vénusz a 12. ház csúcsán, szextilben a 9. házas Nyilas Junoval); és rengeteg minden marad titokban a színfalak mögött (teli 12. ház a születés urával).

Griga Zsuzsanna
Karmaasztrológus
www.the-dreamweaver.net

Tagged under:

Log In or Create an account